Grön / Brun Bågfenciklid
- lek & yngeluppfödning

Nannacara anomala / Nannacara taenia

Grön / Brun Bågfensciklid ( Nannacara anomala / Nannacara taenia )

Jag vet inte om det är grön eller brun bågfensciklid. Jag tror det är en blandning. Honan är beige med två vågräta svarta band, ett från ögat till stjärtfenans bas och ett strax ovanför i samma riktning. På ryggen går det dessutom ca 5 lodräta svarta band som når ner till det första vågräta bandet. Ögat är gult med en svart prick i mitten. Hanen är beige och skimrande olivgrön. Varje” fjällruta” innehåller en liten mörk prick, som omges av skimrande olivgrön färg. Gränserna mellan ”fjällrutorna” är rödaktiga. Analfenan är gulaktig med en svart linje längst ut. Rygg fenan har längst ut en rand med grön färg.

När den har varit i mörker en stund så framträder ett rutmönster på övre delen av kroppen.

Mina förhållanden: Fisken tog inte flingfoder som det stod att den gjorde, så jag började mata med frysta röda mygglarver och det gick alldeles utmärkt. Jag hade ett akvarium på 100 liter med mjukt vatten och en temperatur på ca 25°C (77.00F°). Jag använde engelsk sjösten. Växterna spelar inte så stor roll, huvudsaken är att du har gömställen och minst en ganska stor grotta eller hålighet eftersom de leker i en grotta. Jag hade dem i sällskap med tio sorgmanteltetror och de fick frysta röda mygglarver varje dag.

Så här gick leken och uppfödningen till: Själva leken kan man inte räkna med att se. För det första så tror jag att de leker på natten och för det andra leker de inne i en grotta. Under leken antar honan en rutig ”lekdräkt” som hon behåller tills hon slutar vakta ynglen. Direkt efter leken jagade honan iväg hanen och var väldigt revirhävdande, framför allt mot sin hane. Akvariet var på gränsen till för litet i det skedet. Rommen flyttar honan efter leken till en vägg eller någon yta i grottan. Sedan flyttade honan äggen minst en gång om dagen.

Jag tror att rommen kläcks efter ungefär ett dygn. Ynglen började simma efter en vecka. Första tiden matade jag dem med frystorkad artemia. Artemian låg i en burk i form av små torra bollar. Jag skakade burken och gav dem det dammlager som då bildades på locket. Jag gav dem mat tre gånger om dagen. När jag såg att de började ta fodret jag gav till de andra fiskarna gick jag ner till en gång om dagen, och så småningom slutade jag helt ge dem artemia. Första tiden var de otroligt små. Jag hade ca 30-50 stycken simmande yngel. I början försvann det väldigt många. Det var helt enkelt för många att hålla reda på. Om ett yngel simmade iväg för långt från gruppen trodde jag först att honan åt upp det men tack och lov så spottade hon ut det i gruppen igen. Det klarade sig bara ca 5 yngel, men jag är nöjd ändå eftersom jag inte lyckats föda upp någon fisk innan (förutom levandefödare).

Efter det har jag bara sett rom två gånger. Men båda gångerna har honan bara slutat att vakta rommen.