Räkor / sötvattensräkor

Tänka sig att man kan ha räkor i ett akvarium. Det finns faktiskt sötvattensräkor som trivs i akvarium. Så fort jag fick reda på att det fanns algätande räkor så dröjde det inte länge förrän det fanns tre, och så småningom åtta räkor i mitt akvarium. Det bästa med mina räkor är att de äter alger. Dom vräker i sig alger med hjälp av sina fyra armar, och snabbt går det. Dessutom kommer de åt överallt med sina små nypor. De lever nästan bara på alger men mina äter faktiskt frysta röda mygglarver också.

Räkor / sötvattensräkor för akvarier

Räkorna har sex stora ben och ca tio små bakben som bara syns när de simmar. De har fyra armar som används när de äter. Sen har de ju minst tre par antenner också, så det spretar ut överallt på dessa räkor. För er som bara har sett frysta räkor i små paket så kan jag berätta att dessa ser lite annorlunda ut. För det första så är ju stjärten uträtad förutom när de ”putsar den”. Jag vet faktiskt inte vad det är de gör men nog ser det ut som att de putsar stjärten. Sen är de genomskinliga också. De har åtminstone inte mycket färg. De kan bli lite röda när de har ätit röda mygglarver. På ryggen har de en lysande vit rand och även längs med stjärten. Stjärten ser ut att bestå av fyra ”fjädrar” med En lysande vit prick längst ut på varje ”fjäder”.

Än så länge är de ca tre cm långa. När jag köpte dem var de nog bara en cm. Då var det precis att de klarade sig från att bli uppätna. Men dessa sötvattensräkor är så otroligt snabba så de klarar sig alldeles utmärkt från hungriga fiskar. När de simmar och klättrar uppåt på glasrutan använder de sina 10 bakben och sprattlar sig fram med. Det ser väldigt speciellt ut när de simmar fritt i akvariet eller vid ytan.

När jag hade köpt dem ville naturligtvis min pappa också se dem. Jag hade då åtta stycken. Men vet ni vad? Nu var det nio!! Jag blev jätteförvånad eftersom jag noggrant hade räknat dem i påsen från djuraffären. Men en räka såg ut att vara död. Då kom jag att tänka på att jag behandlade mina sorgmanteltetror och ciklider mot vitaprick-sjukan. Jag var inte säker på att räkorna tålde den medicinen. Men då kom vi på att räkor är skaldjur. Skaldjur ömsar skinn. Den nionde och döda räkan var i själva verket ett skinn från en av räkorna. Räkorna tålde medicinen och fiskarna blev friska.