Tips & Råd

För varmt akvarium

På sommaren kan det ibland bli ganska varmt i bostaden. Blir det varmt i bostaden så blir det varmt i akvariet. Det kan bli ganska stora problem med värmen. Fiskarna kan få värmeslag och alla fiskar kan helt plötsligt ligga döda vid ytan. Det bör ju helst undvikas, men hur?

På vintern när det är kallt så är det bra att ha en doppvärmare vilket nästan alla akvarister har. Doppvärmaren värmer akvariet upp till en viss temperatur. När den har nått den önskade temperaturen stängs den av.

Men när det blir för varmt då? Det finns ju inga doppkylare vad jag vet. Här har du några tips vad man kan göra för att få ner temperaturen:

  • Se till att solen aldrig skiner på eller i närheten av akvariet. Dra exempelvis ner persiennerna.
  • Om man inte har hoppglada fiskar så kan man ta bort täckglaset och se till att vattennivån inte är alltför hög så fiskarna kan hoppa ur.
  • Man kan sätta en kloss eller liknande under belysningsrampen för att höja upp rampen en bit . Då blir det inte lika mycket värme från lysröret.
  • Man kan ta en PET-flaska och fylla med vatten och därefter lägga den i frysen. När vattnet har frusit kan du stoppa ner den i akvariet. OBS: Fyll inte flaskan helt full med vatten för då spricker den.
  • Man kan göra ett vattenbyte och fylla på med kallare vatten. Men tänk på att fiskar är extremt känsliga för snabba temperaturskiftningar. Fyll endast på med några få grader kallare vatten och inte alltför hastigt.
  • Man kan släcka belysningen en stund när det är som varmast och komplettera det med mer ljus när det är svalt.

Yngelfoder

När mina bågfensciklider fick yngel fick jag nästan panik med att hitta ett foder åt dem. Man kan fråga i ett forum på Internet. Man kan få otroligt snabba svar. Jag frågade inte på något forum utan jag gick till djuraffären. Då gick jag naturligtvis till en djuraffär som var ganska så specialiserad på akvariefisk. Där fick jag frystorkad, jag tror det var artemia.

Det var alltså inget levande foder, som jag var orolig för att man skulle behöva. Fodret bestod av ca ½ cm stora bollar. Bollarna var väldigt lätta att smula sönder. För att ynglen skulle kunna få i sig det skulle jag skaka burken så det fastnade ett tunt lager damm på locket. Sen var det bara att ta dammet med fingret och smula ner i akvariet. Maten åker runt i hela akvariet och man kommer inte att se när ynglen äter. Mina yngel åt tydligen för de överlevde. Dock överlevde bara 4 av ca 30-50 stycken, men det berodde nog på att andra fiskar åt upp dem.

Levande foder kan jag tyvärr inte berätta så mycket om eftersom jag aldrig har haft det. Men man kan fråga om det i forum eller i djuraffären. Frystorkad artemia är ett alternativ för den som inte vet så mycket om levande foder. Om man ska ha det till yngel bör man först läsa sig till om det fungerar. När allt går bra så är det ett sant nöje att se sitt akvarium med många miniatyrer av de stora akvariefiskarna.