200-liters akvarie

Mina invånare i 200 liters akvariet är: 4 Mosaikgurami, ca 30 Neontetror, 3 dvärgbotior, 2 kuhlii-ålar och en siamesisk algätare. Dvärgbotiorna ska bytas ut mot siamesiska algätare.

Praktbotia - Nyttofisk i ett akvarie

Jag tycker det är fint med akvariet på vita tegelstenar. Idén kom min pappa på och varifrån han fick den vet jag inte. Ovanpå täckglaset har jag även två plåtskivor som täcker öppningen i glaset. Detta är framför allt för att inte fiskarna ska hoppa ur akvariet.

Jag använder en gammal hederlig pump utan bottenfilter och det fungerar alldeles utmärkt. I början ville jag inte ha pumpen på särskilt högt tryck eftersom växterna lätt åkte upp, men nu för tiden har jag ganska starkt blås eftersom fiskarna gillar det. Doppvärmare har jag också, det är för mig ett måste. Då slipper man oroa sig för temperaturen på vintern. Men det skulle behövas en kylare av något slag eftersom somrarna är väldigt varma.

Fiskarna i detta akvariet äter fryst foder. Ibland kan de få en gurkbit men det är högst en gång i månaden eftersom alla inte äter gurka.

Termometern är lite speciell. Den klistrar man fast på utsidan av akvariet. Jag håller fiskarna i en temperatur på ca 26°C. (78,80°F)

Det första året klarade jag mig nästan helt frånalger i akvariet, men sedan kom de. Jag klarade mig i alla fall från alger på växter och det är jag väldigt glad för. Det enda jag behöver göra är att ta bort alger från rutan, resten sköter mina trogna algätare. Nu är det bara ytterst lite alger som bildas på rutan.

200-liters akvarium

Akvariet innehåller mest växter men i centrum har jag en stor liggande rot. Till vänster har jag även en liten grotta. Längst bak åt vänster har jag en stor bladväxtamazonsvärdplanta. När jag rensade bort blad sist var det ca 50-75 st.

Pump och doppvärmare har jag längst bak åt höger, men sitter inte särskilt väl dolda. Anledningen till det är att jag enkelt vill kunna ta upp och rengöra pumpen.