Alger & algproblem

Alger är förmodligen den vanligaste anledningen till att akvarister lägger ner sitt akvarium. Det är tråkigt eftersom det inte är särskilt svårt att åtgärda algproblem, bara man vet hur. Alg är en slags växt. Alger och växter trivs i samma förhållanden bortsett från vissa detaljer. Om du lyckas med att ha detaljerna till växternas fördel får du inte problem med alger. Problemet är att det inte är så lätt att ha så exakta förhållanden. Algerna och växterna konkurrerar om näringsämnena.

Det finns några knep att hjälpa växterna att ta upp mer näring än algerna och därmed vinna kampen mot dem. Jag tänker inte gå in på kemiska detaljer alltför mycket så om du vill ha reda på mer kan jag avslöja att det handlar en del om t.ex. kväve, syre, nitrit, nitrat, fosfor och andra ämnen.

Räkna med alger i nytt akvarie

I ett nystartat akvarium kan man praktiskt taget räkna med att få alger. Jag, liksom många andra, har haft stora problem med alger i mitt nystartade akvarium. Det stora problemet med alger är att de växer snabbt och tar näring från växterna. Om förhållanden är de rätta för algerna så kommer de. Eftersom algerna anpassar sig snabbare än växter drabbas ett nystartat akvarium nästan alltid av alger. Men har man bra förhållanden för växterna så kan växterna konkurrera ut algerna.

Ett bra sätt att hjälpa växterna i deras kamp mot algerna är att i starten välja alghämmande växter. Alghämmande växter växer väldigt snabbt och tar mycket näring snabbt. Så snabbt att algerna sackar efter. Växterna tar då näring från algerna tills algerna så småningom försvinner. Men även alghämnande växter behöver tid för att anpassa sig, så ge inte upp bara för att du får lite alger. Så snart växterna har anpassat sig så försvinner algerna.

När sedan algerna har försvunnit och har varit borta ett tag så kan du långsamt byta ut de snabbväxande växterna mot mer långsamt växande växter.

Den taktiken är nog den vanligaste mot algproblem i nystartat akvarium. Men vissa alger kan man avlägsna på kemiskt vis. Dock tycker jag inte om detta eftersom det är i princip gifter som inte bara alger kan ta skada av. Jag kan ha fel också, det är inte säkert att annat tar skada men jag vågar helt enkelt inte ta den risken.

Alger kan komma när det är för mycket eller för lite ljus. Växterna trivs inte i för mycket eller för lite ljus men däremot spelar det ingen roll för vissa alger.

Vissa fiskar äter alger. Men vad jag vet finns det ingen fisk som äter alla sorts alger så man måste kontrollera vilka sorts alger det är man vill bli av med innan man köper en algätande fisk i syfte att bli av med sitt algproblem.