Javamossa
Vesicularia Dubyana

Javamossan är som ni säkert redan har gissat som en mossa. Den består av trådar som har betydligt mindre, ca 1 mm trådar som sticker ut tätt intill varandra. Om man från början har en tråd så växer det ut grenar på den tråden, och så småningom växer det även grenar på grenarna och så vidare, och så vidare. Grenarna är lika stora som den första tråden. Den behöver inte planteras, det är bara att lägga den intill en rot eller vad som helst så växer den fast där.

Javamossa ( Vesicularia Dubyana )

Denna växt uppskattade jag precis i början i min akvariehobby, men sedan avskydde jag den. Anledningen är att den växer otroligt snabbt och okontrollerat. Den växer fast i rötter, stenar och växter. Efter ett tag tar den över nästan hela akvariet. Men den gör inte det om man sköter den och rensar bort delar av den. Jag gjorde inte det vid ett tillfälle när intresset svalnade och då blev det ganska jobbigt. Jag ville bli av med växten så jag fick ta upp alla rötter och stenar och skrubba bort mossan i evigheter.

Nu har jag skaffat javamossa igen och denna gången sköter jag det förhoppningsvis. Jag tror att jag fick javamossan av misstag när det antagligen satt fast en liten bit på någon växt som jag köpte. Fastän den måste ha varit otroligt liten har den nu blivit ca 5-10 cm åt alla håll.

Mina förhållanden: Jag har växten i ett akvarium på ca 26°C (78.80°F) och mjukt vatten. Gruset är engelsk sjösten och är inte särskilt grovt. Inga av fiskarna äter av växten och belysningen är power glo som inte är dämpad på något sätt.

Ska du skaffa denna växt måste du vara beredd på att gallra bort emellanåt. Annars tar den som sagt över akvariet. Den växer otroligt snabbt i rätta förhållanden. Det verkar inte finnas någon begränsning på hur stor den blir. I min pappas 200 liters akvarie (som nu är mitt) blev den ca 60x40 cm bred och 40 cm hög. Anledningen var att han hade väldigt ont om tid för akvariet och inte hann gallra bort växter.