Skötsel och tillbehör

Ett akvarium sköter sig inte själv. Man måste lägga ner en del tid på att sköta om det.

Varje dag ska fiskarna ha mat. Det kan räcka att ge dem mat 6 dagar i veckan men helst varje dag. Det viktigaste är att man inte ger för mycket mat. Det ska vara uppätet inom 2 minuter ungefär. Om du nu skulle råka ösa i lite för mycket så gör det inget. Men gör du det för ofta så försämras vattenkvalitén.

Det finns många olika slags foder så se till att fiskarna du vill ha äter samma slags mat. Det finns grönfoder, fryst eller frystorkat foder, levande foder och vanligt torrt foder, t ex flingfoder. Flingfoder är nog den vanligaste sortens torrfoder och finns i en stor mängd variationer.

Man bör se efter hur fiskarna mår varje dag också. Det är enklast att göra det i samband med utfodringen. Se efter om alla fiskar äter, om de simmar konstigt eller har fått något slags utslag. (Till exempel små vita prickar, trasiga fenor eller liknande). Titta även till temperaturen så den är okej.

Varje vecka kan man om det är nödvändigt avlägsna alger från rutan med hjälp av en algskrapa. Se till att torka av algskrapan efter användandet så den inte rostar.

Slang - bra tillbehör för skötsel av akvariumVarannan vecka eller en gång i månaden bör man göra ett vattenbyte i sitt akvarie på ca 15-20%. Vid algproblem kan man behöva byta vatten nästan varje vecka. Vattenbyte gör du med hjälp av en vanlig slang och suger upp vattnet från akvariet ner i en hink. Att suga upp vattnet med munnen kan lätt bli ganska otrevligt, så därför finns det slangar som man kan pumpa ut vattnet. Töm först ur allt vatten som ska bort och fyll därefter på med nytt vatten. Ett knep som jag brukar använda är att fylla på med lite kallare vatten. Det kan få vissa akvariefiskar att leka om förhållanden är de rätta.

Varje år kan det vara nödvändigt att byta lysrör. Lysrör blir svagare med tiden utan att man märker det, men tittar man på akvarieväxterna så kan man se att de inte blir särskilt glada om man har samma lysrör till akvariet för länge.