Praktbotia

Cromobotia macracanthus

Praktbotia ( Cromobotia macracanthus )

Jag har en gammal praktbotia i mitt 200 liters akvarium. Den är lite mindre än 10 cm. Jag har hört om akvarister som har praktbotior som är 20-30 cm. Men storleken skiftar i olika akvarier. Den är gulorange med breda svarta lodräta band över kroppen. Det första bandet går över ögat. Det andra går precis framför ryggfenan, och det tredje från toppen av ryggfenan och ner över kroppen. De svarta banden är nästan lika breda som mellanrummen mellan varje band. Varje band är bredast längst upp och smalnar av neråt. Analfenan är nästan helt svart förutom lite gulorange vid kanterna. Bröstfenorna och ryggfenan är röda och bukfenorna är lite orangeröda.

Mina förhållanden: Jag håller den i en temperatur på ca 26°C (78.80°F) i ett 200 liters akvarium. På botten ligger det engelsk sjösten och akvariet innehåller mycket växter stenar och rötter.

Snäckätaren kan man kalla den för. Den äter nämligen upp alla sniglar i akvariet. Sedan jag skaffade den har jag aldrig mer sett sniglar i mitt akvarium. Det är väldigt roligt och spännande att se en praktbotia leta sniglar. Tyvärr behöver man ett ganska stort akvarium för att ha en praktbotia. Mitt 200 liters ligger nog på gränsen till för litet.

Praktbotian är en bottenfisk som är väldigt fredlig. Den gör inte minsta lilla skada i akvariet. Ett tag var den tillsammans med min stora siamesiska algätare. De var i samma trånga grotta och vilade nära varandra nästan hela tiden. Ibland ser jag min praktbotia ligga på botten med magen uppåt. Första gången jag såg den synen trodde jag att den var sjuk. Men så var det inte. Fast jag har ingen aning om varför den gör så. Praktbotian, tycker jag, är en väldigt vacker, fredlig och nyttig fisk till akvariet.