Neontetra

Hyphessobrycon innesi

Neontetra ( Hyphessobrycon innesi )

Jag har 30 stycken neontetror i 200-litersakvariet. Neontetran är gråaktig med en smal blå rand som går vågrät på kroppen från mun till stjärt. Ovanför den blåa randen är den grågrön och under randen har den en något tjockare röd rand. Den röda randen går från stjärten över halva kroppen, alltså i höjd med ryggfenan ungefär. Alla fenor är genomskinliga. Fisken är väldigt långsmal fast honan är något rundare.

Den brukar befinna sig i mellersta delen av akvariet, men den kan även vara nära botten. Neontetran är nog bland det allra vanligaste och mest populära akvariefiskar som finns. Anledningen är att den är lättskött, vanlig i affärerna och lättodlad och därmed ganska billig. Den är väldigt fredlig av sig. Man ska inte ha den ihop med större fiskar så som skalarer (det vet jag av egen erfarenhet). Skalaren äter upp en neontetra i ett nafs. Däremot fungerar det med vissa fredliga stora fiskar.

Mina förhållanden: Jag använder ett 200 liters akvarie med engelsk sjösten, mycket växter, stenar och rötter. Temperaturen ligger på ca 26°C (78.80F°). Pumpen blåser inte särskilt hårt och de får frysta röda mygglarver varje dag. Neontetran är en stimfisk och behöver vara minst 10 stycken men gärna fler.

Neontetror i stim

Neontetra är en väldigt lättlekt fisk har jag hört, bara man har mycket växter. Jag tror att deras lek går till på det sättet att de nästan attackerar varandra. De simmar snabbt mot varandra och simmar runt precis inpå varandra. Det går på mindre än en sekund så det ser ut som att de bara bråkar. De äter gärna upp sin egen rom. Cabomba verkar vara en växt de gillar vid leken. Mina neontetror har lekt flera gånger. Hannarna verkar då bilda små tillfälliga revir. Hannarna bråkar väldigt mycket om honorna men de gör inget mer än att jaga varandra. Under leken blir de något aggressivare men det är knappast något problem för andra fiskar eftersom neontetrorna är så små.