Bilbuksfisk

Gasteropelecus sternicla

Silverbilfisk ( Gasteropelecus sternicla )

Bilbuksfisken har en annorlunda kroppsform. Magen och buken går väldigt långt ner. Den har en svart och gul vågrät rand från stjärten till ryggfenan ungefär. Grundfärgen är silvrig. Jag tycker det är väldigt svårt att se skillnad på hona och hane. Fast jag vet ju förstås inte vad skillnaden är. Jag har 4 bilbukfiskar. Jag vet inte om den är en stimfisk eller en parfisk. När jag läste på Internet stod det att den var stimfisk medan de i djuraffären säger att de räcker med ett par. Arterna i detta släkte är väldigt lika varandra. Dessutom finns det inte så mycket information om dem varken på Internet eller i böcker.

Fisken håller nästan bara till vid vattenytan. Den kan hoppa och flyga en liten bit med sina flugvingeliknande bröstfenor. Den är väldigt fredlig av sig. En av mina silverbilfiskar uppvaktade en mosaikgurami vid ett tillfälle. Den simmade tätt intill och vibrerade. Guramin verkade inte riktigt förstå vad den sysslade med, och jag förstod inte heller. En bilbukfisk blir ca 6 cm.

Mina förhållanden: Jag håller den i en temperatur på ca 26°C (78.80°F). Akvariet är 200 liter och innehåller engelsk sjösten med mycket växter, stenar, rötter och flytvväxter. Flytväxter är ett måste för silverbilfisken. Jag använder ett skydd vid öppningen i glaset så att den inte ska hoppa ur akvariet. Mina får flingfoder att äta eftersom den bara tar foder som ligger vid vattenytan.

Dessa fiskar är väldigt svårlekta. Jag känner inte till att speciellt många har fått den till lek. Mina har inte visat minsta tecken av lek.