Kabomba
Cabomba carolinian

Jag har haft ett ganska stort antal cabomba i mitt 200 liters akvarium. Växten har en rund stjälk med ”växtkronor” på ca varannan eller varje centimeter av stjälken. Kronorna ser ut som enbarr, små platta men smala blad som grenar ut sig mer och mer ju längre ut på kronan de kommer.

Kabomba ( Cabomba Caroliniana )

Man kan nypa av dem precis i mitten av två kronor och plantera toppen igen. Man kan prova att spara undre delen för ibland får den sidoskott. Sidoskotten de får ibland kan man plantera. Växten växer väldigt snabbt i rätta förhållanden och om man har tillräckligt många får man en vacker liten skog i akvariet.

Mina förhållanden:: Jag har växterna i ett akvarium på ca 26°C (78.80°F) och mjukt vatten. Gruset är engelsk sjösten och är inte särskilt grovt. Inga av fiskarna äter av växten och belysningen är power glo som inte är dämpad på något sätt.

Det är inte vanligt att den blir angripen av alger i ett någorlunda algfritt akvarium.(Med algfritt menar jag att algerna växer kontrollerat och då räknas alger på rutan till algfritt, men däremot om andra växter har blivit angripna av alger och nästan har dött så är det så klart inte algfritt.) Men om Cabomban väl blir angripen av alger så kan den råka riktigt illa ut eftersom den är ganska känslig mot det.

Cabomban är en ganska enkel växt som växer väldigt snabbt. Den blir 5-8 cm bred och över 50 cm hög. (När den blir för hög är det bara att nypa av den i mitten av två kronor.)