Sorgmanteltetra och dess lek

Gymnocorymbus ternetzi

Fisken är beige/grå med genomskinliga stjärt-, buk och bröstfenor. Den har två lodräta svarta band på kroppen. Ett går bakom gälärna och ett vid ryggfenans bas.

Sorgmanteltetra ( Gymnocorymbus ternetzi )

Mina förhållanden: Jag använde ett 100 liters akvarium med mjukt vatten och en temperatur på ca 25°C (77.00F°). Jag hade engelsk sjösten. Växterna jag hade var följande: En stor svärdplanta, några Ludwigia repens, Cabomba caroliniana samt några små javaormbunkar. Jag hade 10 sorgmanteltetror. De får frysta röda mygglarver varje dag.

Tips: Dom lade rommen vid Ludwigia repens och Cabomba carolinianan.

Sorgmanteltetrorna var de första fiskarna jag köpte till 100 liters akvariet. Jag vaknade en morgon och såg att de simmade runt i akvariet i små grupper. De simmade ibland alla 10 efter varandra och ibland bara två som simmade runt.

Så här gick leken till: På morgonen när lampan hade tänts Simmade de som sagt omkring i små grupper. Det var hanarna som jagade honorna. Oftast jagade flera hanar en hona. När honan hade hittat en lämplig plats för rommen simmade hon lite snett och vibrerade. Då kommer hanen och båda fiskarna simmar uppåt. Efter en snabb rörelse så går de isär och rommen trillar ner, som de andra gärna äter upp om de hinner. I den snabba rörelsen simmar de uppåt, hanen lite före, och hanen har huvudet liggande ovanför honan. Sedan går de isär. Allt detta sker på ca en sekund så det är svårt att hinna se. Rommen kläcks efter ungefär ett dygn. Tyvärr så lekte de oförberett så jag flyttade dem inte till ett annat akvarium. Om de är i samma akvarium som sin rom så äter de upp den ganska snart. Det blev alltså inga yngel för mig.

Sedan dess har de lekt varje vecka nästan. De slutade leka när jag började få mycket alger i akvariet och deras favoritväxter dog.