Kilfläckrasbora och dess lek

Rasbora heteromorpha

Kilfläcksrasbora ( Rasbora heteromorpha )

Kilfläcksrasboran är rödbrun med en svart kil bak på kroppen. Fenorna är rödaktigt genomskinliga. Hos hanarna går spetsen på kilen ända ner vid buken. Hos honorna kan man se gränsen.

Mina förhållanden: Jag hade mjukt vatten i en temperatur på 30°C (86.00F°), använde ett akvarium på 10 liter utan pump eller andra tekniska tillbehör. Det är väldigt varmt för ett akvarium egentligen, men det var så varmt den sommaren att jag hade problem med att hålla nere temperaturen. Man kan lägga ner isbitar i akvariet för att sänka temperaturen lite. Men det har jag inte provat.

Jag bor i Borås som har väldigt mjukt vatten så det passade kilfläcksrasbororna bra, som bara leker i mjukt vatten. Jag hade ett väldigt litet akvarium som de lekte i. Men det gick bra eftersom de bara var där en kort tid. Jag hade engelsk sjösten och planterade några slags svärdplantor som nådde upp till ytan. Jag hade 5 kilfläcksrasboror. De fick vanligt flingfoder varje dag. Möjligen kan de ha fått lite gurka också.

Kilfläcksrasbororna är de första fiskarna som jag fick att leka. De lekte i mitten av augusti 2004. Jag hade 5-6 stycken kilfläcksrasboror. Dagen efter jag hade gjort vattenbyte (och fyllt på med lite kallare vatten) så flyttade jag över dem i ett yngelakvarium på ca 10 liter i hopp om att de skulle leka. Plötsligt en morgon efter ett eller två dygn såg jag en hona ligga uppochner och vibrera under ett brett blad. Det var deras naturliga beteende vid lek. Jag tittade på akvariet i flera timmar sammanlagt. De lekte verkligen.

Så här gick leken till: Hanarna Jagade runt efter honorna (jag hade tre honor och två hanar). Sedan la sig honan uppochner under ett brett blad och vibrerade. Om ingen hane kom fortsatte den bara vibrera i högst 5 sekunder. Om det kom en hane så slingrade sig denne runt honan med sin stjärt och med en snabb rörelse så gick de isär. Mitt i den snabba rörelsen trillade det ner små romkorn. Tyvärr blev de ganska snabbt uppätna, men några klarade sig. Sedan jagade hanarna efter samma eller en annan hona igen tills någon la sig under ett blad. Detta upprepades ett antal gånger. Det är svårt att säga hur länge de lekte eftersom de slutade leka långsamt. Det vill säga det dröjde längre tid innan honorna la sig uppochner. Men när de tycktes vara klara flyttade jag över dem till det stora akvariet igen eftersom de gärna äter upp sin rom. Rommen kläcks vanligen efter ungefär ett dygn.

Tyvärr blev det inget av min rom. Det kan ha berott på alger. Om föräldrarna vaktar sin rom (som vissa fiskar gör) så rensar de bort dåliga ägg så att det inte sprider sig. Därför är det svårt att få kilfläcksrasborornas rom rom att kläckas och ynglen att växa upp.