Vattenvän
Hygrophila polysperma

Jag är inte helt säker på att det är denna växt men näst intill.
Jag har i alla fall massvis av denna i mitt 200 liters akvarie. De växer i ett enda stort trassel. Växten består av en stjälk med smala blad som går ut parvis. Den är ljust grön och toppen kan bli lite röd eller rosa när den närmar sig vattenytan eller om belysningen är ganska stark.

Vattenvän ( Hygrophila polysperma )Förökningen sker genom att man nyper av en bit av stjälken mellan bladen och planterar den. Jag har varit med om att stjälkar växer utan särskilt många blad. Det blir alltså en lång stjälk med några få blad i toppen och längst ner. Jag vet dock inte varför det blir så. Växten är i allmänhet en tålig växt som växer ganska snabbt.

Mina förhållanden:: Jag har växten i ett akvarium på ca 26°C (78.80°F) och mjukt vatten. Gruset är engelsk sjösten och är inte särskilt grovt. Inga av fiskarna äter av växten och belysningen är power glo som inte är dämpad på något sätt.

Växten blir ca 5 cm bred och 50 cm hög. Men man behöver inte ha ett 50 cm högt akvarium för den eftersom man enkelt kan knipsa av den.