Mosaikgurami

Trichogaster leeri

Mosaikgurami ( Trichogaster leeri )

Jag har 4 stycken mosaikgurami. De är ganska stora fiskar. De kan bli upp till 10 cm. Hanarna blir lite större än honorna. Grundfärgen är gråbrun. Den har ett vågrät svart band som går i mitten från ögat till stjärten. Vid stjärten bleknar bandet lite och istället finns det en lite tydligare svart prick. Över hela kroppen, lite otydligare närmare huvudet, finns det massor med små vita glänsande prickar. Det ser ut som ett mosaikmönster. Längst fram på nedre delen av den stora analfenan är den rödaktig medan den längre bak på fenan är blåglänsande. Stjärtfenan glänser också lite blått. Ryggfenan är genomskinlig. Bröstfenorna som är rödaktiga ser ut som känselspröt eller smala armar. Det är väldigt långa och smala. Hanen blir mycket färggrannare och större än honan och blir rödaktig under munnen ner mot fenorna. Hanens rygg och analfenor växer ut till långa spetsar.

Mina förhållanden: Jag håller 4 stycken mosaikgurami i ett 200 liters akvarie med engelsk sjösten som bottenmaterial. Det finns gott om växter, stenar och rötter. Temperaturen ligger på ca 26°C (78.80°F). De får frysta röda mygglarver att äta varje dag.

Mina mosaikgurami håller till vid mellersta och översta delen av akvariet men ibland även vid botten. Jag två hannar och två honor. Hanen kan vara lite revirhävdande. Men den går mest på sin hona. De andra fiskarna kan han också gå på men inte lika ofta. Den skadar knappast de andra fiskarna, inte ens fenorna, utan bara jagar iväg dem. Så är det i alla fall för mig. När den simmar kan den använda sina långa ”armar” (bröstfenorna) för att ”känna” på allting. Det ser väldigt lustigt ut.

När de leker bygger hanen ett skumbo som de lägger äggen i. Jag har hört att det kan vara bra att sänka vattenytan rejält (15 cm). Mina har inte lekt så jag vet inte så mycket mer.