Kinesisk algätare

Gyrinocheilus aymonieri

Jag har haft 2 stycken kinesiska algätare. Den ena har tyvärr dött. Fisken kan bli ca 8 cm. Den är brun och har ett svart vågrät band över hela kroppen. På ryggen har den små prickar. Undersidan av fisken är ljust beige. Den har en tydlig sugmun. Fenorna är i stort sett genomskinliga, möjligen lite bruna.

Kinesisk Algätare ( Gyrinocheilus aymonieri )

Kinesiska algätaren är en bottenfisk och äter som du säkert förstår alger. Det är nog största anledningen till att jag köpte den. Men jag kan säga att vill man ha en algätare så finns det bättre alternativ. I alla fall mina är ganska aggressiva. De är inte något stort hot mot andra fiskar men de kan ju nafsa på fenor och jaga andra fiskar. Mot sin egen art kan de vara mycket elakare. De kan till och med döda varandra. Jag visste naturligtvis inte detta när jag köpte dem. Då hade jag ju inte köpt dem.

Nu har jag bara en kvar, och jag misstänker att den andra har blivit dödad. Jag har hört att två stycken är ett olämpligt antal, eftersom de då kan döda varandra. Har man däremot fler än två är de inte lika elaka. Jag vet inte om det stämmer men jag tror det. Det kan hända att just mina är mer aggressiva än andra. I vissa akvarium kan den vara aggressiv och i vissa kan den vara fredlig. Jag vet tyvärr inte hur ett akvarium ska se ut för att den ska vara fredlig. Anledningen att jag har kvar den är att den inte är särskilt aggressiv nu längre.

Mina förhållanden: Jag håller den i ett 200 liters akvarium med engelsk sjösten som bottenmaterial. Det finns gott om gömställen i form av växter, stenar och rötter. Temperaturen ligger på ca 26°C (78.80°F). Andra bottenfiskar i akvariet är 6 stycken siamesiska algätare och en praktbotia. Den får flingfoder varje dag men äter nog hellre alger.

Jag känner inte till att denna art har lekt, och då har ju naturligtvis inte mina gjort det. Jag vet inte ens skillnaden på hona och hane.