Dvärgbotia

Yasuhikotakia sidthimunki

Dvärgbotia

Jag har 3 stycken dvärgbotior i mitt 200-litersakvarium. Den är en ganska liten ljust brun lite gråaktig fisk med svarta streck som bildar ljusbruna rutor eller ringar på kroppen. Det är 2 vågräta svarta streck och olika antal lodräta. Fenorna är genomskinliga och jag tror den har 3 par skäggtömmar.

Det är en mycket nyttig liten rackare för den äter nämligen sniglar precis som praktbotian. Tyvärr är det numera förbjudet att fånga vilda tror jag och det gör det mycket svårt att få tag på dvärgbotior. Om man skulle hitta är de förmodligen ganska dyra. De trivs bäst i ett stim och jag hade tänkt köpa fler men affären hade inga fler och skulle få in fler senare. Men så blev det tyvärr inte så jag ska lämna tillbaka de jag har tror jag. Till skillnad från praktbotian så blir denna fisken inte så stor, bara ca 6 cm. Den håller till i nedre till mellersta delen av akvariet och är något skygg. Den är inte aggressiv mot andra fiskar. Den kan jaga iväg andra dvärgbotior om de bråkar om samma gömställe. Men de skadar aldrig varandra.

Dvärgbotia ( Yasuhikotakia sidthimunki )

Mina förhållanden: Jag håller den i en temperatur på ca 26°C (78.80°F) i ett 200 liters akvarium. På botten ligger det engelsk sjösten och akvariet innehåller mycket växter stenar och rötter som bildar många gömställen på botten. Den får frysta röda mygglarver att äta varje dag.

Om man lyckas odla den här fisken bra så tror jag att priset kommer att sjunka och det blir en populär fisk igen.