Guldbarb

Barbus schuberti

guldbarber ( Barbus schuberti )

Jag har haft 8 guldbarber i mitt 200 liters akvarie. Fisken är guldgulfärgad med rödaktigt genomskinliga fenor. Den har ett grönfärgat vågrät band på kroppen. Bandet är inte helt grönt utan består av fläckar. Vid bandet finns det också mörkare svarta fläckar. Den har en större svart fläck på stjärten nära stjärtfenan. Honorna blir större än hanarna. Honorna kan bli 7-10 cm och hanarna något mindre.

Fiskarna i ett stim växer oftast olika snabbt. Vissa tycks inte växa alls medan andra växer oerhört snabbt. Detta beror nog främst på att guldbarber är väldigt glupska. De fiskar som är mest glupska tar maten för de mindre glupska stackarna. Det gör att de växer olika snabbt. Efter ungefär ett eller två år är storleken på fiskarna ganska utjämnad.

Mina förhållanden:Jag använder ett 200 liters akvarie med engelsk sjösten och mycket växter. I akvariet finns det också lite rötter, stenar och några grottor och håligheter som är uppbyggda av dessa. Jag håller dem i en temperatur på ca 26°C (78.80°F).

Guldbarberna håller till i mittersta och understa delen av akvariet. De kan även vara i övre delen av akvariet men då oftast när det är mat. Jag tror att mina har lekt fast jag har aldrig sett leken så tydligt och dessutom är jag lite osäker på om de verkligen har lekt. Men jag har sett att hanarna följer efter honorna och puffar på deras buk, antagligen för att försöka fösa in dem bland lekväxterna. Ofta så ser jag att hela stimmet är amlat och simmar huller om buller inpå varandra. Jag har tyvärr aldrig sett någon rom, men jag tror att guldbarberna skulle äta upp den ändå.